Restorasyonda Karosiman

Restorasyonda Karosiman

Restorasyonda Karo Çini Kullanımı Neden yapılıyor

 

             Yurdumuza 19. yüzyılın ortalarından itibaren İzmir ve İstanbul illeri başta olmak üzere Levanten (Tanzimat sonrası ticaretle uğraşmak maksadıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun kıyı şehirlerine, başta Fransızlar ve İtalyanlar olmak üzere yerleşen Avrupalıların soyundan gelip, günümüzde Türkiye’de yaşayanları ifade eder) yapılarında kullanılarak girmiştir. Daha sonrasın bu estetik, sağlam inşaat malzemesi birçok devlet kurumunda, özel ev ve mekânlarda kullanılmıştır.

Seramik gibi otomasyona dayalı ürünleri üretilmesiyle birlikte el işçiliği ile üretilen desenli karo çiniler nerdeyse üretimi bitmiştir. Bu malzemenin kullanıldığı birçok yapı yıkılarak yerine yeni binalar yapılmış, bazılarının üstü seramik, parke kaplanmış. Son dönemlerde tarih bilincinin artması, otomasyona dayalı bina ve mimarinin birbirine benzemesi gibi nedenlerden dolayı bu yapılar tekrardan restore edilerek hayatın içine sokulmakta.

Restorasyonda karosiman kullanımı



             Estetik, güzellik, tarih kokan bir atmosfer oluşturan bu binaların çoğunun zemininde desenli karo çiniler çıkmakta. Eğer yapı ciddi bir şiddete maruz kalmamışsa desenli karolar genelde sağlam çıkmakta. Sağlam çıkmayan karoları ise KAROANTOLOJi büyük bir zevkle tekrardan görsel olarak birbirine çok yakın olarak üretmekte.
KAROANTOLOJİ restore edilecek karo çiniye en yakın görseli elde etmek için, öncelikle varsa bir numune üzerinde çalışmalarını yürütmeyi tercih etmekte, bunun nedeni resim veya bilgisayar ortamında renk tonların farklılaşması, desen ölçüleri milimlik seçilememesinden ve renk tonlarının üzerindeki kirden dolayı net olmamasından.
Öncelikle uzman ekibimiz tarafından numune karo yüzey dokusu ve desen konturleri netleşecek şekilde yüzey çalışması yapmakta.
Çıkan desenin kumpas gibi ölçme aletleri ile ölçümleri yapılır.
Yapılan ölçümlere göre bilgisayar ortamında çizim programı yardımı ile çizimleri yapılır.
Yapılan çizime göre kalıp atölyemizde kalıp üretimi yapılır.(Kalıp atölyemizde kalıplarımızı ürettiğimiz için müşterilerimizden kalıp ücreti alınmamakta.)
 
 
 

Desenli karo kalıbı hazırlama

 

Karo çini kalıbı hazırlama

 

Kalıp yapılırken renk, agrega analizleri ve tedariki yapılır.Yapılan kalıpla çeşitli renk çalışmaları yapılır, üretilen desenli karo ile numune karosiman müşterimizin onayına sunulur.Müşterimiz onayladıktan sonra üretimi yapılır

çimento karo eski desenli karolar eski rum karoları eski yer karoları karosiman karosiman restorasyon osmanlı evleri karoları rum karosu imalatçısı Blog Genel Nasıl Yapılır