Karosiman Tarihçesi

Karosiman Tarihçesi

DESENLİ KARO ÇİNİ MOZAİK, KAROSİMAN NEDİR?

 Desenli karo çini; yüksek sertlikte mermer tozu, Kırma doğal taş agregası, yüksek dayanımlı portland çimentonun ultraviyole ışınlara karşı solmayan pigmentlerle renklendirilerek oluştutulan hamurun çok yüksek basınçta preslenmesi ile üretilen, zemin ve duvarda kullanılabilen bir döşeme malzemesidir.

En önemli özelliklerinden biri üzerinde görünen desenler baskı veya boyama değil 5-6 mm kalınlığında dökme katmanlardır. Haliyle tekrar tekrar silinip yıllarca kullanılabilir, çizilmelere karşı dayanıklıdırlar.

Tamamı el yapımıdır ve desen renkleri kullanıcının beğenisine göre kişiselleştirilebilir özel bir malzemedir.

Karosiman , su çimento agrega ve sabır işidir.

Çini Sanatının Tarihi

Karo sanatı aslında çini motiflerinden esinlenerek oluşan bir sanattır.

” Çini sanatı tarihi uzun yıllara dayanmaktadır. Bu el sanatı, Karahanlılar dönemine ait yapılarda süsleme sanatı olarak görülmüştür. Türk çini sanatının bin yılı aşkın bir tarihi olduğu anlaşılmaktadır. Çini sanatı, Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları tarafından devam ettirilmiştir. Selçuklu döneminde birçok cami, menderese, saray, türbe ve kervansaray gibi yapılar çini sanatı ile süslenmiştir.”

Karo Çini Sanatının Avrupa’ya ulaşması

711 yılında İspanya’yı feteden müslümanlarla (Morolar) birlikte bu sanat yoğun bir şekilde baskınlık kazanmıştır. Özellikle mimaride, Moroların yüzlerce yıllık hakimiyeti, özellikle Córdoba, Sevilla, Granada ve Malaga gibi şehirlerde açıkça görülebilir. Granada’daki Alhambra Sarayı, Avrupa’daki Mağribi-Arap mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Bu binanın duvarları çok sayıda çok renkli karo ile muhteşem şekilde dekore edilmiştir. En son örnekleri ise Endülüs devletinin son bulduğu Granada bölgesinde göz doldurmakta.

Emevilerin Avrupa kıtasını kaybetmesinden sonra karo çini sanatı uzun süre sessizliğe bürünür, Bu durum ancak 19. yüzyılda Avrupa’nın eski medeniyetlere ve kültürlere olan ilgisini teşvik eden çok sayıda arkeolojik buluntu olduğunda değişecektir. Bu kültürlerden biri erken Arap kültürüdür. O zamanki İslam mimarisinde, geometri, hat sanatı, çiçekler ve bitkilere dayanan birçok canlı renk ve desen ve tasarım görüyoruz. Bu tasarımların temeli Akdeniz’deki yeni tasarımcılar tarafından benimsenir ve genellikle her ülkenin kendi kültürel dokusunda uyanmaya başlar.

Kapı eşiğinde karo çini

Karo Çini Sanatının Anadolu’ya ulaşması

Anadolu coğrafyasının karosimala tanışması yoğun olarak Lavantenler’le olmuştur demek yerinde bir tespit olduğunu düşünmekteyim.

Levantenler,Osmanlı İmparatorluğu zamanında gelişen ticaret sayesinde birçok Avrupalı tüccar Osmanlı’ya gelip ticaret yapmış ve sonrasında buraya yerleşmiş, yoğun olarak İzmir ve İstanbul’da hayatlarını sürdürmüşlerdir.

Levantenler çoğunlukla sanata ve tarihlerine düşkün kimselerdir

Avrupa ile bağlantılarını koparmamış
Levanten aileler tarafından ithal edilerek Osmanlı coğrafyasına taşınan karo çini malzemesi, Fransızca’daki “karo dö simon” okunuşunun halk arasında yanlış anlaşılması sonucu karosiman olarak dilimize geçmiştir.

On yıllar boyunca evlerin Mutfak Banyo gibi ıslak zeminlerinde , tezgah ve tezgah aralarında yoğun bir şekilde karosimanlar, desenli karo çini olarak kullanılmıştır.

Gelişen teknolojiyle beraber tüketiciler maliyet kaygılarıyla farklı ürünlere yönelmiştir. Bu ürünlerin başında ise seramik gibi fabrikasyon yöntemi ile üretilen kaplama malzemeleri olmuştur.

Fakat estetik kaygıları benimseyen kişlerce 2000’li yıllardan itibaren karo çiniler tekrar gün yüzüne çıkmaya başlamıştır.

Günümüzde ise  oldukça farklı motiflere sahip ürünler üretilmekte ve çok çeşitli renklerde ürünler ortaya koyulmaktadır.

Karosimanın en belirgin özelliği tamamen doğal malzeme içeriğine sahip olmasıdır. Çini Karonun harcında kimyasal maddeler kullanılmaz.Sadece çimento, mermer tozu, agrega ve oksit boyalar kullanılmaktadır.

Su geçirimsizliği yüksek, hava alabilen,mukavemeti yüksek bu ürünü mimari tasarım projelerinizde seçkin ve estetik ürünler elde etmek amacıyla kullanabilirsiniz.

Kimi zaman endüstrileşen dünyaya karşı bir tepki olarak, kimi zaman ise estetik dokuya olan hasretin el işi sanatlarda keşvedilme merakı asıl önemlisi doğal , çevredostu dayanıklı karoçiniye talep her geçen gün artmaktadır.

İster karosiman, ister karo çini ister mozaik karo çini veya başka birçok dilde birçok kelime ile tanımlansın sonuçta el emeği üretilen ve yüzyıllardır korunan bu ürün karoantoloji koleksiyonlarında ilk günkü yöntemleriyle üretilmeye devam etmektedir.

Desenli karo örneklerini şu linkten inceleyebilirsiniz:

 www.karosiman.karoantoloji.com

Çini sanatı DESENLİ KARO ÇİNİ MOZAİK el yapımı karo desenleri Endülüs karoları Ermeni karoları Fıransız karoları KARO ÇİNİ MOZAİK karoantoloji karoları karoçini nedir? karosiman nedir? Portekis karoları Blog Nerden Gelmiş